Monitorizarea și observarea dăunătorilor de rapiță pe perioada toamnei

Monitorizarea și observarea dăunătorilor de rapiță pe perioada toamnei
Plante
Monitorizarea și observarea dăunătorilor de rapiță pe perioada toamnei
2024-02-14

Succesul culturilor de rapiță depinde de vigoarea și creșterea rapidă a culturii încă de la început, pentru a reduce riscul de daune provocate de dăunători. Pentru a vă proteja corespunzător cultura pe timp de toamnă, este esențial să observați și să monitorizați activitatea insectelor, în special Puricele cruciferelor (Psylliodes chrysocephala) și a Gargarita neagra a silicvelor (Ceutorhynchus picitarsis). Acest lucru se poate face prin instalarea unor fiole galbene. 

Există mulți dăunători ai rapiței, iar aceștia sunt deosebit de dăunători pe timp de toamnă. Printre aceștia, Puricele cruciferelor și  Gargarita neagra a silicvelor exercită presiune până în stadiul de rozetă a rapiței (BBCH20). Pentru a stabili cultura în mod corespunzător și pentru a păstra întregul său potențial de producție, trebuie să fim foarte vigilenți. Utilizarea capcanelor, cum ar fi fiolele galbene, rămâne esențială pentru evaluarea dinamicii dăunătorilor.

 

Recipientele galbene pentru a evalua riscul. 

Plasate  la aproximativ zece metri de la marginea parcelei, două recipiente galbene sunt utilizate pentru capturarea larvelor și gândacilor adulți. Semi-îngropat, primul recipient colectează larvele mari ale Puricelui crucifer , care se deplasează în salturi mici și nu sunt atrași de culoarea galbenă. Plasată la înălțime, cea de-a doua tavă atrage gărgărițaneagră a silicvelor. Urmează evoluția coronamentului: partea inferioară a capcanei trebuie plasată la înălțimea vegetației. Aceste capcane trebuie verificate o dată pe săptămână. 

 

Verificați dacă există Puricele cruciferelor.

De culoare albă cu un cap de la maro la negru, larvele  au dimensiuni cuprinse între 1,5 și 8 mm. Au trei perechi de picioare, cu pete pigmentate pe tot corpul. Larvele sunt dăunătoare de la apariție până la stadiul de trei frunze ale rapiței. 

 

Verificați Puricele cruciferelor.

De dimensiuni mici, cu o lungime cuprinsă între 2 și 4 mm, gărgărița de iarnă a tulpinii de rapiță are culoare maro spre negru, antenele, capul și picioarele sunt roșiatice. Insecta este dăunătoare din stadiul de trei frunze până când rapița își reia vegetația. În cazul în care zborurile de  Purici cruciferi au loc la sfârșitul lunii septembrie; tratamentul trebuie aplicat la două săptămâni după prima capturare. Pentru zborurile din luna octombrie, tratamentul trebuie aplicat la opt - zece zile de la sosirea primelor insecte .

Respectarea pragurilor de tratament este esențială pentru limitarea dezvoltării rezistenței și impactului produselor asupra insectelor nevizate. În cazul combaterii  Puricilor cruciferi, alegerea insecticidului trebuie să ia în considerare și rezistența cunoscută sau suspectată.