Elementele de bază ale unui program eficient de combatere a buruienilor din culturile de porumb.

Elementele de bază ale unui program eficient de combatere a buruienilor din culturile de porumb.
Plante
Elementele de bază ale unui program eficient de combatere a buruienilor din culturile de porumb.
2024-02-23

Succesul combaterii buruienilor din culturile de porumb depinde de mai mulți factori. În primul rând, cunoașterea florei de buruieni pentru determinarea alegerii combaterii buruienilor în pre și/sau postemergență. A doua cheie pentru succes este reprezentată de alternarea diferitelor metode de combatere a buruienilor și respectarea dozei corecte pentru stadiul în care se află buruienile.

Pentru un control eficient al buruienilor din culturile de porumb, primul pas este un inventar al florei de buruieni prezente. În funcție de tipul, stadiul și densitatea acestora, strategia de erbicidare va fi diferită. Cu toate acestea, un lucru rămâne același: pentru o eficacitate optimă, programul trebuie să varieze metodele de acțiune și, bineînțeles, să respecte dozele prescrise.

 

Cunoașteți-vă flora de buruieni.

Graminee de vară (panicum, coada vulpii și digitaria) sau graminee mai tradiționale (vulpina, raigras englezesc), buruieni clasice cu frunză lată de porumb (degețelul mare al doamnei, spanac sălbatic, noptița etc.) sau buruieni mai greu de combătut (mercurialis annua, buruieni crucifere etc.), buruieni perene (pătlagina, măceșul) etc. Buruienile din porumb sunt variate. Așadar, cunoașterea florei de buruieni este o condiție prealabilă pentru orice strategie eficientă de combatere a buruienilor. În funcție de buruieni, programul va acorda prioritate combaterii preemergente și/sau postemergente a buruienilor, nevoii de combatere specifică a buruienilor și alegerii moleculelor.

 

Pre-emergență pentru graminee, post-emergență pentru buruieni cu frunză lată.

În cazul unei ierburi abundente sau a unei flore mixte cu buruieni cu frunză lată, se recomandă utilizarea unui tratament erbicid pre și postemergent. În cazul în care predomină buruienile cu frunze late sau dacă există puține graminee, atunci poate fi suficient un program postemergent cu una sau două treceri. PentruVolbura (Calystegia sepium), se recomandă în continuare utilizarea unui program de control specific pentru distrugerea buruienilor, folosind o doză eficientă de dicamba. O doză prea mică doar încetinește buruiana și va avea tendința de a perpetua această buruiană în câmp. 

 

Umezeala și umiditatea sunt factori de eficacitate.

Aplicațiile de preemergență trebuie efectuate cât mai repede după semănat, pentru a profita de umiditatea solului, un factor decisiv în eficiența tratamentului. Pentru postemergență, tratamentul trebuie aplicat la buruieni foarte tinere (1 - 2 frunze pentru graminee, 2 - 4 frunze pentru buruieni cu frunze late). În acest caz, combinația de produse cu acțiune radiculară și foliară necesită o bună umiditate, atât în sol, cât și în aer. În cazul pulverizării post-emergente convenționale, nivelul de umiditate trebuie să depășească 70%, cu temperaturi cuprinse între 10 și 25°C în cele 48 de ore de la tratament. Pentru cele mai dificile buruieni cu frunză lată, pot fi necesare două treceri. 
Ascenza dispune de o gamă largă de soluții, cu șase ingrediente active care permit cultivatorilor de porumb să elaboreze programe eficiente, profitabile și durabile. Fie că este vorba de nicosulfuron pentru graminee sau dicamba pentruvolbura,  există o soluție pentru