Combaterea buruienilor de toamnă la cereale: gestionarea buruienilor rezistente.

Combaterea buruienilor de toamnă la cereale: gestionarea buruienilor rezistente.
Plante
Combaterea buruienilor de toamnă la cereale: gestionarea buruienilor rezistente.
2024-02-15

Există mai multe modalități de a limita concurența buruienilor în parcelele de cereale de toamnă. Începând cu lucrările de pregătire regulată a solului și semănat de înaltă calitate. Prin diversificarea ingredientelor active și alternarea modurilor de acțiune ale erbicidelor, programele de toamnă acoperă un spectru larg de graminee, cum ar fi secara și vulpia. 

În ultimii ani, aplicațiile de toamnă cu erbicide au reprezentat pilonul principal al programelor de combatere a buruienilor. Acționând de îndată ce cerealele sunt semănate, cultivatorii își pot proteja producția împotriva buruienilor graminee din ce în ce mai presante, cum ar fi secara și vulpia. Combinarea diferitelor ingrediente active cu moduri de acțiune complementare asigură o protecție cu spectru larg. Trebuie luate câteva măsuri de precauție pentru a reconcilia eficacitatea și selectivitatea tratamentului, în special în cazul produselor radiculare, care acționează asupra stratului superficial al solului.

 

Pregătiți bine solul și aveți grijă la semănat.

O erbicidare de toamnă reușită începe de îndată ce se plantează cerealele. Semințele trebuie să fie semănate uniform, la o adâncime cuprinsă între 2 și 3 cm. Mai presus de toate, evitați cerealele de suprafață! Acestea vor intra în contact cu soluția de erbicid. Aplicațiile trebuie efectuate cât mai devreme posibil, vizând stadiul de o frunză (BBCH 11) pentru a acționa asupra buruienilor tinere. Pentru tratamentele de preemergență, aplicați cât mai aproape de perioada de semănat, evitând stadiul de emergență. În cazul unei parcele cu un istoric de infestare ridicată, aratul ocazional poate fi o soluție pentru gestionarea pe termen lung a buruienilor.

 

Condiții meteorologice și semănat târziu.

Pentru a combate buruienile la cerealele de toamnă, fereastra de tratament potrivită este reprezentată, evident, de condițiile meteorologice potrivite. Dacă solul este uscat, nu este necesară  pulverizarea: aplicarea trebuie făcută în momentul în care solul este răcoros și umed pe primii centimetri. Dacă în următoarele cinci zile sunt prognozate precipitații de peste 20 mm cumulate sau dacă intervalul de temperatură depășește 15°C, în acest caz, tratamentul trebuie amânat.

Amânarea semănatului poate fi o modalitate de a limita prezența buruienilor. În acest caz, se poate lua în considerare aplicarea de erbicide radiculare - pe bază de dilfufenican, flufenacet sau pendimetalin, de exemplu - chiar și în luna ianuarie. 

 

Rezistența: diversificare și alternare pentru o mai bună gestionare.

În fața raigrasului și vulpiei, diversificarea ingredientelor active și alternanța modurilor de acțiune ale erbicidelor devin un reflex pentru construirea unor programe durabile de combatere a buruienilor. Respectarea numărului maxim de aplicații pentru o anumită familie de HRAC și combinarea diferitelor familii în cadrul unei singure intervenții sunt alte măsuri de precauție. Acestea sunt esențiale pentru a păstra eficiența soluțiilor prezente și viitoare!