Către o agricultură tot mai respectuoasă: noi norme de pulverizare pentru protejarea mediului.

Tractor spraying pesticides on corn field with sprayer at spring
Plante
Către o agricultură tot mai respectuoasă: noi norme de pulverizare pentru protejarea mediului.
2024-03-25

Problemele de mediu ne determină să regândim practicile agricole existente, în special în ceea ce privește pulverizarea, pentru a ne adapta și a răspunde așteptărilor societății. Reglementările au evoluat cu scopul de a garanta o siguranță din ce în ce mai mare nu numai pentru aplicatori, ci și pentru locuitori și trecători. Au fost introduse noi dispoziții, în special Distanțe de siguranță pentru persoanele prezente și rezidente (DSPPR).

Distanțele de siguranță au evoluat, de asemenea, în concordanță cu dobândirea de noi cunoștințe tehnice. O atenție deosebită este acordată practicilor de pulverizare, odată cu introducerea de noi standarde: normele evoluează odată cu aplicarea Distanței de siguranță pentru persoanele prezente și rezidente (DSPPR), care înlocuiește distanța de siguranță riverană (DSR) tradițională. Această tranziție face parte dintr-o abordare globală care vizează reducerea impactului pulverizării asupra biodiversității și a sănătății publice, pe lângă măsurile de protecție a cursurilor de apă cu zone de netratare (ZNT) și zone plantate permanent (DVP).

 

Distanțe de siguranță încorporate în autorizațiile de comercializare.

Evaluarea riscurilor pentru sănătate realizată de către Agenția Națională Franceză pentru Siguranța Alimentară, a Mediului și a Sănătății Ocupaționale (Anses) ia în considerare diferitele categorii de persoane expuse la produsele de protecție a plantelor. Distanțele de siguranță pentru persoanele prezente și rezidente sunt acum incluse în autorizațiile de introducere pe piață și apar pe etichetele produselor. 
Cu toate acestea, aceste măsuri sunt aplicate treptat la nivel general. Până în prezent, doar câteva specialități menționează aceste distanțe pe etichetele lor. Din motive de uniformitate, toate produsele vor fi afectate pe măsură ce autorizațiile de introducere pe piață vor fi reînnoite. Între timp, autoritățile au introdus reglementări, prezentate în detaliu în decretele din decembrie 2019 și ianuarie 2022, care stabilesc normele de aplicare a distanțelor de siguranță pentru persoanele prezente și rezidente. 

 

Biocontrol, produse care sunt considerate excepție.

De asemenea, sunt luate în considerare criterii precum clasificarea produsului, tipul de cultură și destinația spațiilor limitrofe parcelei agricole. Rezidenții, trecătorii și persoanele vulnerabile sunt identificate ca fiind categorii specifice. Tratamentele vizate includ orice metodă care emite produse direct sau indirect în aer, de la pulverizare la fumigații. Produsele cu risc mai scăzut pot face sau nu obiectul unor distanțe reduse.

 

Îmbunătățirea pulverizării.

Cu toate acestea, distanțele impuse pot fi reduse în anumite condiții, prin semnarea unor cartele departamentale și prin utilizarea unor tehnici aprobate de reducere a derivei. Această modificare de reglementare marchează un punct de cotitură în modul în care agricultura își analizează practicile de pulverizare. Ea subliniază importanța reconcilierii productivității agricole cu protecția mediului. Aceste schimbări atestă angajamentul progresiv în favoarea unei agriculturi mai durabile, care respectă echilibrul natural și preocupările societății.